Heb je een vraag?

Vragen aanbieder

Heb je een vraag?
  • Automatisch verzekerd
  • In je buurt
  • Snel & eenvoudig

Alle vragen

Hoe ben ik als aanbieder verzekerd?

Voor elke klus die je uitvoert via Welbi betaalt de aanvrager bovenop je uurloon telkens een vergoeding van € 2 per uur. Deze vergoeding omvat o.a. je verzekering waardoor zowel jij als de aanvrager verzekerd zijn.

Hoe bepaal ik mijn tarief?

Als aanbieder bepaal je per dienst zelf je tarief. Sommige taken zijn nu eenmaal zwaarder of intensiever, waardoor de prijs wat hoger kan liggen. Er is evenwel een minimum- en maximumbedrag van respectievelijk 2 en 13 euro per uur van toepassing. Voor ieder begonnen uur mag je minstens een half uur aanrekenen. Bijvoorbeeld: wanneer je 1 uur en 15 minuten werkt, mag je eventueel anderhalf uur aanrekenen.

In onze app vind je per dienst een prijsvoorstel met de gemiddelde uurprijs.

 

 

Hoe doe ik beroep op de verzekering?

Bij een schadegeval of ongeval neem je best zo snel mogelijk contact op met een Welbi-gezicht in een Welbipunt. Die Welbipunten vind je terug op de website van Welbi  of je mailt naar hallo@welbi.be. Je kan ons ook telefonisch contacteren op het nummer 078/05 01 48.

Hoe verloopt de betaling?

Wanneer de aanbieder een dienst geleverd heeft, keurt de aanvrager deze achteraf goed. Na de goedkeuring gaat de hulpvrager over tot een online betaling. Hiervoor zal een betaalpagina worden geopend waarop de online betaling gebeurt.  Deze betaling komt op de rekening van Welbi, die de betaling verwerkt.  

Je hoeft je als hulpvrager of aanbieder geen zorgen te maken over belastingen of onkosten, deze worden door Welbi in orde gebracht. Na aftrek van alle genoemde en wettelijke kosten stort Welbi het bedrag aan de hulpaanbieder.

Hoeveel belasting betaal ik als hulpaanbieder?

Vanaf 1 januari 2021 geniet je in het systeem van deeleconomie van een gunstig belastingtarief van 10,7% (op het bedrag dat de aanvrager betaalt). Dit belastingtarief trekt Welbi automatisch van je inkomsten af.

De hulpvrager betaalt het verschuldigd bedrag aan Welbi en Welbi  betaalt aan de aanbieder. Wanneer de hulpvrager de aanbieder betaalt, ontvangt de hulpaanbieder het nettobedrag.

Welke kosten mag de hulpaanbieder aanrekenen:

  1. een uurtarief van minimum 2 euro en maximum 13 euro * het aantal gepresteerde uren
  2. extra kosten voor gebruik van eigen materiaal

Welke kosten rekent Welbi aan

  1. 2 euro per uur voor verzekering en gebruik van het Welbi platform. De hulpvrager betaalt deze kosten.

De 10,7% belasting wordt berekend op (1) + (2) + (3) .  Die belasting wordt in mindering gebracht van het totaal bedrag  van (1) de uurvergoeding en (2) de extra kosten. Een concreet voorbeeld:

  1. je presteert twee uur voor 8 euro per uur = 16 euro
  2. en vraagt 10 euro voor gebruik van je materiaal =  10 euro
  3. Welbi rekent per uur 2 euro extra voor verzekering en voor gebruik platform.= 4 euro

De 10,7% wordt berekend  op (1) 16 euro + (2) 10 euro + (3) 4 euro = 30 euro. 10.7 % op 30 euro is 3.21. De aanbieder ontvangt een netto inkomen van 26 euro – 3,21 euro = 22.79 euro. Dat bedrag wordt op jouw belastingsbrief niet meer bij je inkomsten gevoegd, en blijft dus je netto inkomst..

Je ontvangt jaarlijks een fiscaal attest van Welbi, zo heb je geen gedoe en ben je steeds in orde. Als aanbieder hou je zelf ook best bij wat je verdient op andere deelplatformen, aangezien dit ook in rekening gebracht wordt en je maximum 6540 euro per jaar mag verdienen via dit systeem. Meer informatie vind je in het Staatsblad van 22 december 2020.

Hoeveel kan ik als hulpaanbieder maximum bijverdienen aan het voordelig belastingtarief?

Als aanbieder kan je onder de wetgeving Deeleconomie van 2021 tot € 6.540 bruto per jaar bijverdienen aan een gunstig belastingtarief van 10,7%.

Kan ik enkel mensen uit mijn buurt helpen?

Je kan gerust de straal waarbinnen je wenst te helpen heel ruim zetten. Tenslotte help je waar je zelf wil. Opgelet: je ziet enkel zoekertjes binnen jouw opgegeven regio dus hou hier rekening mee en mis geen enkel zoekertje!

Kan ik het statuut vrijwilliger combineren met het statuut deeleconomie?

Ja. Vrijwilligerswerk doe je voor een organisatie en is vrij en zonder verplichting. De activiteiten die je uitvoert via Welbi vallen onder de wetgeving deeleconomie, het zijn diensten die een particulier levert aan een andere particulier via een erkend deelplatform. Vrijwilligersovereenkomsten staan los van dit statuut ‘deeleconomie’.

Kan ik verschillende personen helpen?

Ja. Je mag zoveel mensen helpen als je wil.

Kom ik als aanbieder in een hogere belastingschijf terecht?

Als je actief bent op een deelplatform val je onder de wetgeving deeleconomie. Als je onder het jaarlijkse grensbedrag van 6.540 bruto euro blijft, dan worden jouw inkomsten beschouwd als diverse inkomsten. Deze worden niet opgeteld bij je professionele inkomsten, waardoor je niet in een hogere belastingschijf valt. Je houdt zelf best goed bij hoeveel je reeds hebt verdiend op Welbi en op andere deelplatformen. Ook als je op meerdere deelplatformen actief bent, mag het totale bedrag niet meer dan 6.540 euro bruto per jaar zijn.

Mag ik als student bijverdienen via het deelplatform Welbi?

Ja. Als student moet je wel rekening houden dat je bepaalde grenzen niet overschrijdt, om fiscaal ten laste te blijven van je ouders.

Kijk hier voor de exacte bedragen.

Mag ik als zelfstandige actief zijn op Welbi?

Nee, als zelfstandige mag je de activiteiten die je verricht onder je zelfstandig statuut niet uitvoeren op Welbi. Welbi is immers uitsluitend voor en door niet-professionals. De activiteiten die je occasioneel verricht via een deelplatform vallen onder ‘diverse inkomsten’.

Mag ik diensten verlenen op Welbi als ik een uitkering ontvang?

We raden je aan om contact op te nemen met de bevoegde instantie van jouw uitkering om zeker te zijn of dit geen invloed heeft.

Mag ik een flexi-job combineren met inkomsten via deeleconomie?

Ja hoor! Het is geen probleem om een flexi-job uit te oefenen en daarnaast nog bij te verdienen via het statuut van deeleconomie.

Waar vind ik de Welbipunten in mijn buurt?

In onze fysieke Welbipunten kan je terecht met al je vragen of problemen. Je vindt een overzicht van alle Welbipunten op deze pagina.

Wat als ik een dienst wil wijzigen of niet meer aanbieden?

Via de website of app kan je makkelijk de diensten die je momenteel aanbiedt, wijzigen of schrappen. We helpen je even op weg hoe je dit exact kan doen:

Wat als ik prestaties van het jaar voordien nog moet ingeven bij mijn belastingsaangifte?

Alle prestaties van het vorige jaar die in het huidige jaar worden ingegeven bij je belastingsaangifte en goedgekeurd worden, tellen mee als inkomsten voor het huidige jaar.

Wat doe ik als de betaling op zich laat wachten?

Als je de betaling niet meteen ontvangt, geef je dat aan via een klachtenformulier. Welbi zal vervolgens contact opnemen met de hulpvrager om de oorzaak van de vertraging te achterhalen. We doen het nodige om je vergoeding zo snel mogelijk in orde te brengen. Eenmaal je het formulier hebt ingevuld, hoef je dus verder niks meer te doen. Ook kan je steeds telefonisch 078 05 01 48 en per mail hallo@welbi.be terecht bij Welbi. 

Wat is de minimumleeftijd om als hulpaanbieder actief te zijn op Welbi?

Je moet minstens 16 jaar oud zijn.

Zijn zowel vrager als aanbieder verzekerd?

Ja. Burgerlijke aansprakelijkheid voor lichamelijke en stoffelijke schade, rechtsbijstand en persoonlijke ongevallen (met inbegrip van de verplaatsing van en naar de hulpvrager) zijn van toepassing. De franchise per schadegeval “als men aansprakelijk is voor stoffelijke schade”, bedraagt 250 euro.

Contact

Ben je er nog niet helemaal uit?

Neem contact met ons op

Liever telefonisch?
Geen probleem!

We helpen je graag verder met je vragen en bieden persoonlijke ondersteuning.

078/05 01 48

Onze welbipunten

In onze fysieke Welbipunten kan je terecht met al je vragen of problemen.

Waarom welbi visual Ga naar overzicht