Welbihack: tips om te besparen bij je belastingsaangifte

Juni is belastingsmaand. Heb jij ook altijd moeite met de aangifte en zou je graag wat meer besparen? Welbi helpt je uit de nood!

De deadline uit het oog verloren? Geen paniek! De digitale belastingsaangifte kan je indienen tot 15 juli 2023. Voor de papieren aangifte moet je een beetje sneller zijn en indienen tegen 30 juni 2023.

Aandachtspunten voor 2023

 1. Voor gemeenschappelijke aangiften vulden tot nu toe de man de linkerkolom in en de vrouw de rechterkolom. Vanaf nu wordt dit voor alle gemeenschappelijke aangiften bepaald door de leeftijd. Dit wil dus zeggen dat de oudste partner de linkerkolom invult en de jongste de rechterkolom, dit was al zo voor koppels van hetzelfde geslacht.
   
 2. Als je een vereenvoudigde aangifte hebt gekregen, kijk dan goed na of al je uitgaven correct werden ingevuld en vervolledig indien nodig, zodat je geen belastingverminderingen misloopt.
   
 3. Nu elektrische en hybride auto’s steeds populairder worden, kan de installatie van een oplaadpunt bij je woning in aanmerking komen voor een belastingvermindering. Deze vermindering bedraagt 45 % van de uitgaven voor een installatie met een verhoogde uitgavengrens van
  € 1.750 (in plaats van € 1.500 in 2021).

Tips voor ouders

 1. Wie zorgt voor een kind jonger dan 14 jaar krijgt een belastingsvermindering. Het maximumbedrag hiervoor is verhoogd ten opzichte van vorig jaar. Voor het inkomen van 2022 is dit nu 14,40 euro in plaats van 14 euro vorig jaar. Voor 2023 wordt het maximumbedrag zelfs € 15,70. De belastingvermindering geldt alleen als het kind is opgevangen door een erkende organisatie.

 2. Bij co-ouderschap kan je dit ook fiscaal toepassen. Dit is echter niet verplicht, maar als je aan enkele strikte voorwaarden voldoet, kan na een relatiebreuk het belastingvoordeel voor de kinderen over beide ouders worden verdeeld.

 3. Gaan jouw kinderen ook vaak op kamp? Voor kinderen jonger dan 14 jaar kunnen ouders de kosten voor de deelname aan een kamp of jeugdwerkactiviteiten inbrengen op hun belastingbrief van het volgende jaar. Voor kinderen met een zware handicap is de leeftijdsgrens 21 jaar. Wordt je kind (21) jaar tijdens de activiteit? Dan tellen enkel de dagen voor de verjaardag voor het attest. Vraag dit dus zeker aan bij de vereniging waar jouw kind naar toe gaat!

Fiscale attesten Welbi

Ook voor de activiteiten op Welbi krijg je een fiscaal attest. Dit vind je makkelijk terug onder jouw profiel op de website of app. Hou deze dus zeker bij de hand bij het invullen van je belastingsaangifte.