Welbi en Oudenaarde brengen inwoners samen om elkaar te helpen

Stad Oudenaarde heeft in het Sociaal Huis zopas een Welbipunt geopend. โ€œVia Welbi kan je in je buurt hulp aanbieden of zoeken. Wij zien in het online platform een grote meerwaarde voor een warme stad. Hoe meer mensen het kennen, hoe groter haar krachtโ€, aldus schepen van Sociale Zaken Mathieu Mas.

Welbi is een nieuw online deelplatform dat door de federale overheid wordt erkend. “Iedereen die bereid is om anderen als niet-professional sporadisch te helpen, kan zich vanaf 16 jaar registreren via www.welbi.be of via de app. Je kan daarbij zelf bepaalde diensten selecteren, van babbels en vervoer tot oppas, klusjes, shoppen en digitale ondersteuning”, verduidelijkt schepen Mathieu Mas.

Wie helpt is automatisch verzekerd en kan ook zelf een vergoeding bepalen. Die bedraagt minstens 2 euro per uur met een maximum van 15 euro, inclusief btw en kosten die onder meer de verzekering en administratie dekken. Betalen kan eenvoudig via de gratis app of via een computer.

“Of het nu gaat om een overvolle dakgoot, een slecht werkende gsm of een babysitvraag: via Welbi kunnen burgers elkaar helpen waar nodig. Het systeem heeft het potentieel om bruggen te bouwen en het sociaal weefsel in onze stad te versterken. Daarnaast biedt Welbi kansen om vereenzaming tegen te gaan en mensen te helpen om langer in hun vertrouwde thuisomgeving te blijven wonen”, aldus schepen Mathieu Mas.

Dankzij fysieke Welbipunten kan iedereen met vragen over het systeem die persoonlijk voorleggen aan een medewerker. “Je kan het Oudenaardse Welbipunt van maandag tot en met vrijdag bezoeken in het Sociaal Huis, Meerspoort 30. Bellen kan naar 055 460 680”, besluit de schepen van Sociale Zaken.