Home Vrijzicht eerste West-Vlaamse Welbi-organisatie

Home Vrijzicht in Elverdinge engageert zich als eerste West-Vlaamse zorgorganisatie voor het online deelplatform Welbi, een initiatief van zorggroep Curando. Home Vrijzicht zal ook een fysiek Welbipunt inrichten waar iedereen terecht kan.

Curando en zijn partner Cevi lanceerden op 15 maart Welbi. Dit is een door de federale overheid erkend, online deelplatform dat toelaat om, eenvoudig en automatisch verzekerd helpende handen, in de buurt te vinden of zelf aan te bieden.

Samen sterk

WZC Home Vrijzicht Elverdinge:

“Als huis werken we al jaren aan een dementie-vriendelijk beleid. We willen dat mensen zich thuis kunnen voelen, waar mensen zelf mogen beslissen en zoveel mogelijk zelf kunnen blijven doen. Kortom, waar bewoners en hun omgeving centraal staan. Deze lijn willen we graag doortrekken buiten ons huis. Via ons infopunt dementie willen we onze ervaring en expertise delen. We willen mensen in de thuissituatie adviseren en begeleiden. En daar past het online deelplatform Welbi zeker in. We krijgen geregeld vragen uit de thuissituatie en we zijn ervan overtuigd dat Welbi in vele gevallen een oplossing kan bieden. We hopen ook dat dit fysiek Welbipunt drempel verlagend kan werken om zo de stap naar onze voorziening te verkleinen. Daarom zijn we ook enthousiast ingegaan op het voorstel van Welbi.”

Ook bij Curando zijn ze enthousiast.

“Welbi wil mensen langer én beter in een vertrouwde thuisomgeving laten wonen. De dienst wil bouwen aan een samenleving waarbij zorg betaalbaar blijft en vereenzaming tegengegaan wordt. Ook jonge mensen kunnen genieten van de diensten van Welbi. Hoe meer organisaties hun schouder onder het platform steken, hoe meer we onze visie kunnen verwezenlijken.” aldus Lissa Boone, projectmedewerker Welbi.

Welbi: flexibel en verzekerd hulp vragen of aanbieden

Mensen die bereid zijn om elkaar met diverse diensten te helpen, kunnen op het platform kiezen uit 6 breed gedefinieerde diensten: vervoer, klusjes, babbel, oppas, digitale ondersteuning en shoppen.

Registeren kan via www.welbi.be of via de app. Welbi is toegankelijk vanaf 16 jaar. Helpende handen kunnen minimum 2 euro en maximum 13 euro per uur vragen, naast extra kosten voor gebruik van eigen materiaal. Hulpvragers betalen, naast de vergoeding aan de hulpaanbieder, een bijkomende vergoeding van 2 euro per uur, die de kosten voor btw, verzekeringen, betaling en administratie dekt.

Welbipunt

Een grote troef van Welbi zijn de fysieke Welbipunten. Op deze locatie kan iedereen terecht met allerlei vragen. Dit maakt van Welbi een unieke dienstverlener binnen de deeleconomie. Ook Home Vrijzicht richt een Welbipunt in op hun site (Veurnseweg 538, 8906 Elverdinge). Je kan er terecht van maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 12.30 uur en van 13.30 uur tot 17.00 uur.