Helpen met vervoer? Plaats je gsm in een houder!
Heeft iemand uit onze Welbi-familie jou gevraagd om hem/haar binnenkort ergens naartoe te vervoeren? Dan is het best dat je je hier goed op voorbereidt. Sinds begin maart 2022 is de wetgeving op het gebruik van mobiele telefoons tijdens het rijden, namelijk verstrengd.
Waarom worden de regels gewijzigd?
Onze telefoons evolueren en ook de manier waarop we ze gebruiken. We kunnen met onze toestellen niet alleen telefoneren en sms'en, maar ook mails beantwoorden, commentaar geven op sociale netwerken, video's bekijken en zelfs videovergaderingen houden terwijl we aan het rijden zijn. De wetgeving was dus niet meer echt aangepast aan de huidige maatschappij.
Bijkomend zijn ze ook een reëel gevaar tijdens het rijden: telefoongebruik achter het stuur zorgt voor een aanzienlijke afname van de waakzaamheid die nodig is om een voertuig te besturen. En volgens Benoît Godart, woordvoerder van het VIAS-instituut, zou dit gedrag het risico om een ongeval te veroorzaken liefst 6 keer groter maken. Daardoor vallen er volgens hem elk jaar meer dan 50 doden en 4.500 gewonden te betreuren, alleen al in België.
Wat is er veranderd?
Vóór 3 maart 2022 stond in de wegcode “Behalve wanneer zijn voertuig stilstaat of geparkeerd is, mag de bestuurder geen mobiele telefoon gebruiken terwijl hij die in zijn hand houdt.”
Maar sinds 3 maart luidt het nieuwe artikel als volgt: “Behalve wanneer zijn voertuig stilstaat of geparkeerd is, mag de bestuurder geen mobiel elektronisch apparaat met een scherm gebruiken, vasthouden noch manipuleren, tenzij het in een daartoe bestemde houder aan het voertuig bevestigd is.”
Het gaat dus vanaf nu over alle apparaten met een scherm: gsm, tablet, gps, Coyote... Deze moeten in een geschikte houder aan het voertuig bevestigd worden. Het toestel mag niet op je schoot, op de passagiersstoel, op het dashboard of op de middenconsole liggen.