Gemeente Ichtegem opent Welbipunt

Gemeente Ichtegem zette in 2022 mee hun schouders onder het online deelplatform Welbi, een initiatief van zorggroep Curando. Door de vele hulpvragen opent het gemeentebestuur een fysiek Welbipunt in LDC De Ster waar iedereen terecht kan.

Curando en zijn partner Cevi lanceerden op 15 maart Welbi. Dit is een door de federale overheid erkend, online deelplatform dat toelaat om, eenvoudig en automatisch verzekerd helpende handen, in de buurt te vinden of zelf aan te bieden.

Samen sterk

“We zijn blij dat we in ons lokaal dienstencentrum een fysiek Welbipunt kunnen openen”, zegt schepen van Welzijn Willy Hosten. “Op die manier kunnen onze medewerkers, die bekende gezichten zijn voor de doelgroep, op een laagdrempelige manier extra hulp bieden bij Welbi-vragen, zoals bij het aanmaken van een profiel. Onze medewerkers fungeren ook als tussenpersoon, wat een vertrouwd gevoel geeft”.

Curando is enthousiast met het engagement. “Welbi wil mensen langer én beter in een vertrouwde thuisomgeving laten wonen. De dienst wil bouwen aan een samenleving waarbij zorg betaalbaar blijft en vereenzaming tegengegaan wordt. Ook jonge mensen kunnen genieten van de diensten van Welbi. Dat het gemeentebestuur van Ichtegem een Welbipunt opent, is een grote stap. Hoe meer mensen we kunnen bereiken met Welbi, hoe beter we ze kunnen helpen. We hopen uiteraard ook andere steden en gemeenten te overtuigen.” aldus Emmy Simaey, projectmedewerker Welbi.

Welbi: flexibel en verzekerd hulp vragen of aanbieden

Mensen die bereid zijn om elkaar (sporadisch, flexibel) met diverse diensten te helpen, kunnen op het platform kiezen uit 6 breed gedefinieerde diensten: vervoer, klusjes, babbel, oppas, digitale ondersteuning en shoppen.

Registeren kan via www.welbi.be of via de app. Welbi is toegankelijk vanaf 16 jaar. Wie hulp biedt kan minimum 2 euro en maximum 13 euro per uur vragen, naast extra kosten voor gebruik van eigen materiaal. Hulpvragers betalen, naast de vergoeding aan de hulpaanbieder, een bijkomende vergoeding van 2 euro per uur, die de kosten voor btw, verzekeringen, betaling en administratie dekt.

Bijkomend Welbipunt

Een grote troef van Welbi zijn de fysieke Welbipunten. Op deze locatie kan iedereen terecht met allerlei vragen. Dit maakt van Welbi een unieke dienstverlener binnen de deeleconomie. Gemeente Ichtegem opent een Welbipunt in het lokaal dienstencentrum De Ster zodat iedereen kan geholpen worden zonder grote verplaatsingen. Je vindt LDC Dorpshuis De Ster langs de Engelstraat 54 in Ichtegem. Ze zijn elke voormiddag open van maandag tot en met vrijdag.