Creatief met regenwater

We kunnen er de afgelopen periode niet aan ontsnappen: regen, regen en nog meer regen. Gelukkig kan je met al dat regenwater ook veel goeds doen in je tuin. Lees verder en ontdek 3 creatieve manieren voor het gebruik van regenwater.

1. Zelfgemaakte druppelirrigatie voor je planten

Een druppelirrigatiesysteem is een efficiënte manier om je tuin te bewateren door langzaam water direct aan de wortels van de planten te geven. Het helpt water te besparen en zorgt voor gezonde, gelijkmatig groeiende planten. 

  • Plaats een regenton onder een regenpijp of een andere waterafvoer. Zorg ervoor dat deze op een verhoogd platform staat om voldoende waterdruk te creëren.
  • Snij een tuinslang op de gewenste lengte. Gebruik eventueel T-stukken en hoekstukken om de slang rond obstakels en hoeken te leiden. Zorg ervoor dat de slang dicht bij de basis van elke plant ligt.
  • Boor of maak kleine gaatjes in de slang ter hoogte van de planten en maak de tuinslag vast aan de regenton.

2. Regenkettingen: Functionele Kunst

Regenkettingen zijn een mooie, alternatieve oplossing voor traditionele regenpijpen. Ze leiden regenwater van je dak naar de grond, waar het kan worden opgevangen of in een tuinbed kan worden geleid.

  • Kies je Stijl: Regenkettingen zijn er in verschillende ontwerpen, van eenvoudige schakels tot decoratieve bekers.
  • Installeer een Basin: Plaats een decoratief bassin of ton onderaan om water op te vangen en op te slaan.
  • Integreer met Landschapsarchitectuur: Positioneer de regenketting zo dat overtollig water in een regentuin of een bed met dorstige planten kan stromen.

Je kan ook zelf een regenketting maken met oude materialen. Wees creatief!

3. Leg een regentuin aan

Heb je wat meer plaats en wil je graag tot rust komen in je eigen tuin? Leg dan zelf een (kleine) regentuin aan! Een regentuin is een aangelegd gebied met inheemse struiken, vaste planten en bloemen. Het is ontworpen om tijdelijk regenwater op te vangen en te laten intrekken dat van daken, opritten, terrassen of gazons stroomt. Dit helpt erosie, watervervuiling en zelfs overstromingen te verminderen.

  • Kies een Locatie: Zoek een laaggelegen gebied in je tuin dat de neiging heeft om water te verzamelen.
  • Kies Planten: Kies voor inheemse planten die zowel in natte als droge omstandigheden kunnen gedijen.
  • Bereid de Grond Voor: Verrijk de grond met compost om de waterabsorptie te verbeteren.
  • Plant en Mulch: Rangschik je planten en bedek de grond met mulch om vocht vast te houden en onkruid te voorkomen.