1 jaar Welbi
Op 15 maart 2022 lanceerden Curando en haar partners Ferm en Cevi een gloednieuwe dienstverlening: Welbi. Na 1 jaar Welbi is het tijd om even terug te blikken op een succesvol jaar.
Hulp in jouw buurt
Welbi is een uniek online platform dat toelaat om eenvoudig en automatisch verzekerd helpende handen in de buurt te vinden of zelf aan te bieden. Dit omvat zowel hulp bij kleine klusjes binnen en buiten, vervoer, digitale ondersteuning, hulp bij het shoppen, een babbel of het voorzien van een oppas.
Via je smartphone of met de computer kan je Welbi heel eenvoudig gebruiken. Welbi brengt mensen uit de buurt samen zodat ze elkaar kunnen helpen.
Misschien ken jij wel familieleden, buren, jongeren… die zelf een handje willen helpen in de buurt en hierbij graag een centje bijverdienen? Dat kan, Welbi is een erkend deelplatform, dit betekent dat je tot 7.170 euro mag bijverdienen aan een fiscaal gunstig tarief. Reeds vanaf 16 jaar kan je actief zijn op Welbi.
“Ik vond de Welbi-app heel handig. Nadat het mij eerst wat is uitgelegd, is dit heel vlot verlopen en een echte aanrader. Het gevraagde werd niet alleen gedaan door iemand die dit graag doet en er bijgevolg veel kennis over heeft, het is bovendien heel betaalbaar.” aldus Robertine, hulpvrager bij Welbi.
Meer dan 6.000 helpende handen
Op 15 maart 2023 bestaat Welbi 1 jaar! Het afgelopen jaar stond vooral in het teken van groei. Momenteel zijn er 6.032 helpende handen en hulpvragers geregistreerd op het platform en zijn er 1.047 zoekertjes geplaatst. Deze zoekertjes worden eenvoudig geplaatst en/of gevonden via de website of de gratis app. Via een zoekopdracht op basis van de locatie en vervolgens op basis van de vraag of het aanbod van de dienst, worden vrager en aanbieder met elkaar in contact gebracht. De afhandeling van de betaling en de administratie verloopt eenvoudig via het platform. De aanbieder bepaalt zelf zijn uurtarief (minimum 2 euro per uur en maximum 13 euro per uur). De vrager betaalt hierop een meerprijs van 2 euro per uur voor verzekering en administratie. Er hoeft geen abonnementskost betaald te worden en er is ook geen instapkost. Eens een zoekertje betaald is, is het volledig afgewerkt. De uitgevoerde zoekertjes stijgen elke maand met meer dan 20%, een evolutie die zich hopelijk alleen maar verder zet.
Actief in heel Vlaanderen
Welbi werd in eerste instantie opgestart in het werkgebied van zorggroep Curando vzw. Wegens de grote vraag naar de nieuwe dienstverlening
werd het platform opengesteld voor iedereen in Vlaanderen. Ondertussen is Welbi actief in 145 Vlaamse steden en gemeenten.
“Welbi wil mensen langer én beter in een vertrouwde thuisomgeving laten wonen. De dienst wil bouwen aan een samenleving waarbij zorg betaalbaar blijft en vereenzaming tegengegaan wordt. Ook jonge mensen kunnen genieten van de diensten van Welbi. Daarom gaan we samenwerking aan met andere besturen en zorgorganisaties verspreid over Vlaanderen.” aldus Lissa Boone, projectmedewerker Welbi.
15 steden, gemeenten en zorgorganisaties engageerden zich voor het platform. Deze samenwerking bestaat onder andere uit het mee promoten van het platform naar alle bewoners en verenigingen, maar vanuit Welbi wordt er ook heel wat ondersteuning geboden. Met een gemiddelde van 5 infosessies per week gaven de Welbi-medewerkers aan ongeveer 250 verschillende besturen, organisaties en verenigingen een demonstratie en infosessie over de werking van het platform.
Digitaal én persoonlijk
Een grote troef van Welbi zijn de fysieke Welbipunten. Op deze locatie kan iedereen terecht met allerlei vragen. Dit maakt van Welbi een unieke dienstverlener binnen de deeleconomie. Momenteel zijn er maar liefst 18 Welbipunten verspreid over heel Vlaanderen. Daarnaast kan ook iedereen met vragen bellen naar de Welbifoon van maandag tot vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur.